×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Gastropatia

Pytanie nadesłane do redakcji

Wyniki gastroskopii: przełyk o prawidłowej śluzowce i motoryce. Wpust gładki, w inwersji bez zmian. Śluzówka żołądka podwpustowo miernie zaczerwieniona, niżej prawidłowa, fałdy podatne na insuflację powietrza. Opuszka i część zstępująca dwunastnicy bez zmian. Rozpoznanie: Gastropatia. Test ureazowy - dodatni. Bardzo proszę o wytłumaczenie tego badania i jakich pokarmów i płynów powinienem unikać w takim przypadku.

Odpowiedziała

dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
specjalista gastroenterolog
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

Trudno powiedzieć, co dokładniej lekarz endoskopista miał na myśli, pisząc w rozpoznaniu „gastropatia”. Wynik badania gastroskopowego jest właściwie prawidłowy, oprócz niewielkiego zaczerwienienia w części żołądka. Opisane „mierne zaczerwienienie” w części podwpustowej żołądka może świadczyć o niewielkim stanie zapalnym tej okolicy. Brak jest innych pewnych cech zapalenia typu nadżerek, aft, nierówności błony śluzowej, obrzękniętych fałdów itp. Przy tak ograniczonych, niewielkich zmianach wielu gastroenterologów nie rozpoznaje w ogóle zapalenia. Czasami termin zapalenie i gastropatia używane są wymiennie. Przyczyny są podobne do zapalenia - nadużywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (np. aspiryna), w przebiegu niektórych chorób metabolicznych (np. cukrzycy), z powodu drażniącego działania żółci zarzucanej do żołądka itd.

W trakcie gastroskopii wykonano badanie na obecność H. pylori i wynik tego testu ureazowego był dodatni. Nie ma w opisanym przypadku ścisłych wskazań do eradykacji (leczenie zakażenia 2 antybiotykami), ale w razie aktywnej infekcji i chęci pacjenta można takie leczenie przeprowadzić. Nie wiemy także, jakie są obecnie dolegliwości i co było powodem wykonania badania gastroskopowego. Leczenie głównie zależy od objawów choroby.

Istotny jest styl życia (używki) i odżywiania. Należy przestrzegać ogólnych zasad zdrowego żywienia - unikać pokarmów tłustych, smażonych czy grillowanych. Objawy dyspeptyczne często nasilają ostre przyprawy oraz używki (kawa, mocna herbata, alkohol). Konieczne jest zaprzestanie palenia. Należy unikać leków przeciwbólowych z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (popularne: ketoprofen, naproksen).

04.11.2014
Zobacz także
  • Powikłania gastroskopii
  • Jak często można wykonywać badania gastroskopii i kolonoskopii? Jakie środki przeczyszczające wybrać?
  • Czy muszę wykonać gastroskopię?
  • Jak się przygotować do gastroskopii?
  • Gastroskopia
Wybrane treści dla Ciebie
  • Zespół rozrostu bakteryjnego
  • Zakażenia przewodu pokarmowego przenoszone drogą płciową
  • Celiakia
  • Pooperacyjna niedrożność jelit
  • Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego
  • Szczelina odbytu
  • Zespół krótkiego jelita
Inne pytania
  • Uczucie niepełnego przełknięcia i zalegania w górnej części przełyku
  • Zapalenie języka
  • Jakie są przyczyny zapalenia żołądka?
  • Leki stosowane w zespole jelita drażliwego
  • Ból w prawej części brzucha
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta