Pytanie nadesłane do redakcji
Wyniki gastroskopii: przełyk o prawidłowej śluzowce i motoryce. Wpust gładki, w inwersji bez zmian. Śluzówka żołądka podwpustowo miernie zaczerwieniona, niżej prawidłowa, fałdy podatne na insuflację powietrza. Opuszka i część zstępująca dwunastnicy bez zmian. Rozpoznanie: Gastropatia. Test ureazowy - dodatni. Bardzo proszę o wytłumaczenie tego badania i jakich pokarmów i płynów powinienem unikać w takim przypadku.
Odpowiedziała
dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
specjalista gastroenterolog
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi
Trudno powiedzieć, co dokładniej lekarz endoskopista miał na myśli, pisząc w rozpoznaniu „gastropatia”. Wynik badania gastroskopowego jest właściwie prawidłowy, oprócz niewielkiego zaczerwienienia w części żołądka. Opisane „mierne zaczerwienienie” w części podwpustowej żołądka może świadczyć o niewielkim stanie zapalnym tej okolicy. Brak jest innych pewnych cech zapalenia typu nadżerek, aft, nierówności błony śluzowej, obrzękniętych fałdów itp. Przy tak ograniczonych, niewielkich zmianach wielu gastroenterologów nie rozpoznaje w ogóle zapalenia. Czasami termin zapalenie i gastropatia używane są wymiennie. Przyczyny są podobne do zapalenia - nadużywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (np. aspiryna), w przebiegu niektórych chorób metabolicznych (np. cukrzycy), z powodu drażniącego działania żółci zarzucanej do żołądka itd.
W trakcie gastroskopii wykonano badanie na obecność H. pylori i wynik tego testu ureazowego był dodatni. Nie ma w opisanym przypadku ścisłych wskazań do eradykacji (leczenie zakażenia 2 antybiotykami), ale w razie aktywnej infekcji i chęci pacjenta można takie leczenie przeprowadzić. Nie wiemy także, jakie są obecnie dolegliwości i co było powodem wykonania badania gastroskopowego. Leczenie głównie zależy od objawów choroby.
Istotny jest styl życia (używki) i odżywiania. Należy przestrzegać ogólnych zasad zdrowego żywienia - unikać pokarmów tłustych, smażonych czy grillowanych. Objawy dyspeptyczne często nasilają ostre przyprawy oraz używki (kawa, mocna herbata, alkohol). Konieczne jest zaprzestanie palenia. Należy unikać leków przeciwbólowych z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (popularne: ketoprofen, naproksen).