Pytanie nadesłane do redakcji
Mam pytanie dotyczące spożycia mięsa z włośniem. Mianowicie, czy każde spożycie dawki takiego mięsa prowadzi do zarażenia włośniem? Czy każda taka konsumpcyjna ekspozycja jest gwarantem infekcji? Tak przynajmniej jest to prezentowane w mediach. Z góry dziękuję za odpowiedź, Adrian
Odpowiedział
dr hab. med. Ernest Kuchar
Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
Pana Pytanie uważam za bardzo trafne. Media zwykle nadmiernie upraszczają przekazywane informacje, co rodzi niepotrzebne obawy i rozbudza społeczne lęki. Jeżeli chodzi o zaraźliwość włośnicy, to dawka zarażająca nie została dokładnie określona; szacujemy, że spożyć trzeba przynajmniej od 100 do 300 żywych larw, by wystąpiły objawy włośnicy. Według innego źródła dawka zakażająca wynosi ≥10 larw/1 g mięśni. Ponieważ objawy są generalnie uzależnione od liczby larw spożytych w mięsie, przy mniejszej dawce przebieg włośnicy jest bardzo łagodny lub zupełnie bezobjawowy. Z tego powodu, jak szacują amerykańskie władze sanitarne, miliony Amerykanów są narażone na włośnicę i przebywają ją w sposób bezobjawowy (szacuje się, że ok. 0,01% mięsa w handlu jest zarażone), natomiast zgłaszane są jedynie pojedyncze, najcięższe przypadki.
Co wiadomo o włośnicy? Źródłem zarażenia jest surowe lub niedogotowane/ niedopieczone mięso zwierząt mięsożernych i wszystkożernych, zwykle wieprzowina. Najbardziej niebezpieczne jest mięso dzikich zwierząt zarażone w najwyższym odsetku. Otorbione larwy mogą przetrwać w mięsie do 30 lat. Właściwa obróbka termiczna mięsa skutecznie chroni przed zarażeniem. Proszę zwrócić uwagę na dane w tabeli. Pierwsze objawy włośnicy pojawiają się po 2-7 dniach po spożyciu niewłaściwie przygotowanego pokarmu. Generalnie im szybciej występują objawy, tym cięższy przebieg choroby.
Tabela. Czas potrzebny do zabicia włośni w wieprzowinie w zależności od temperatury wewnątrz mięsa (na podstawie USDA, opracowanie własne) | |
---|---|
Temperatura wewnętrzna mięsa (°C) | Minimalny czas potrzebny do zabicia larw (minuty) |
49 | 1260 |
50,0 | 570 |
51,1 | 270 |
52,2 | 120 |
53,4 | 60 |
54,5 | 30 |
55,6 | 15 |
56,7 | 6 |
57,8 | 3 |
58,9 | 2 |
60,0 | 1 |
61,1 | 1 |
62,2 | natychmiast |
SZCZEGÓŁY: United States Department of Agriculture §318.10 Prescribed treatment of pork and products containing pork to destroy trichinae. |