Jak zapobiegać zgadze? Wiem, że niektóre pokarmy częściej niż inne wyzwalają zgagę. Jakie? Na co oprócz diety należy zwracać uwagę? Jakie leki bez recepty mogę bezpiecznie zażywać, żeby zwalczyć zgagę?
Odpowiedziała dr hab. Małgorzata Zwolińska-Wcisło Klinika Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
Zgaga występuje co trzeci dzień u około 33% populacji osób dorosłych. Jest też głównym objawem choroby refluksowej. Rozpoznajemy tę chorobę, gdy zgaga występuje od przynajmniej 3 miesięcy, co najmniej 2 razy w tygodniu. Starsze zalecenia dotyczące zapobiegania zgadze wskazywały na potrzebę zmiany trybu życia, obejmującą niespożywanie produktów wysokotłuszczowych, kawy, czekolady, alkoholu, unikanie szybkiego spożywania posiłków bądź przyjmowania ich o późnych porach oraz zaniechanie używania środków stymulujących wydzielanie śliny (np. landrynki, guma do żucia), spanie z głową uniesioną wyżej lub na lewym boku, jak również weryfikację zażywanych leków, które wpływają rozluźniająco na dolny zwieracz przełyku (np. nitraty, teofilina). Obecnie się uważa, że najistotniejszymi czynnikami, które zapobiegają występowaniu zgagi, są redukcja masy ciała oraz zaprzestanie palenia papierosów.
Spośród leków bez recepty, które mogą przeciwdziałać zgadze, należy wymienić tak zwane alkalia, dostępne w postaci mleczka lub tabletek do ssania. Zawierają one sole aluminium, wapnia, które neutralizują produkowany w żołądku kwas solny. Ponadto dostępne są także leki hamujące wydzielanie kwasu solnego, takie jak antagoniści receptora H2 (np. ranitydyna) lub antagoniści pompy protonowej (np. omeprazol, pantoprazol). W razie uporczywego nawracania zgagi, jak również pojawienia się objawów niepokojących, takich jak utrata masy ciała, niedokrwistość, ból w nadbrzuszu, również w nocy, brak apetytu, trudności z połykaniem pokarmów, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.