Pytanie nadesłane do redakcji
Gazy jelitowe. Od kilku miesięcy mam wielki problem z cuchnącymi gazami (śmierdzą jak siarka), nadmieniam, że unikam jedzenia smażonego i roślin, które powodują powstawanie gazów, a także nabiału. Mimo to dolegliwości te nie ustępują, a raczej się wzmagają. Miałam przeprowadzoną gastroskopię i kolonoskopię i nic nie znaleziono podejrzanego.
Odpowiedziała
lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii, Szpital Uniwersytecki w Krakowie
W obrębie przewodu pokarmowego znajduje się gaz, którego pochodzenie można wytłumaczyć:
- powietrzem połykanym w trakcie połykania lub głębokiego oddychania (w ciągu dnia można połknąć nawet do 3 litrów powietrza)
- dwutlenkiem węgla pochodzącym z napojów gazowanych i z procesów trawiennych (neutralizacja kwasu solnego i kwasów tłuszczowych przez wodorowęglany wydzielane w przewodzie pokarmowym)
- gazami powstającymi w wyniku fermentacji bakteryjnej składników pokarmowych, jak białka lub węglowodany.
Prawie 100% całkowitej objętości gazów to bezwonne gazy, jak azot, dwutlenek węgla, wodór, tlen, metan. Za powstawanie nieprzyjemnego zapachu gazów jelitowych odpowiadają siarkowodór, amoniak, indol, skatol, lotne kwasy tłuszczowe, które powstają wskutek fermentacji niestrawionych produktów białkowych.
Skład jakościowy i ilościowy gazów jelitowych zależy także od diety, np. rośliny strączkowe, cebula, kapusta powodują większą produkcję gazów.
Przyczyny nadmiernej produkcji gazów jelitowych, w tym gazów o przykrej woni, można podzielić na:
- zaburzenia mikroflory jelitowej (przerost bakteryjny np. w zaburzonym pasażu treści jelitowej, zaburzenia po antybiotykoterapii)
- nieprawidłowa dieta
- zaburzenia trawienia (np. niedobór laktazy, enzymu trawiącego laktozę, czyli cukier mleczny).
Po wyeliminowaniem produktów wzdymających i utrzymujących się objawach wskazane jest wykluczenie wyżej wymienionych przyczyn tej dolegliwości.
Piśmiennictwo:
Herold G. (red.): Medycyna wewnętrzna. PZWL, Warszawa 2004Szczeklik A. (red.): Choroby wewnętrzne. Tom I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007