Skurcze w żołądku

Udostępnij:
19.06.2012

Pytanie nadesłane do redakcji

Skąd się biorą skurcze w żołądku?

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Skurcze rozumiane jako perystaltyka przewodu pokarmowego są efektem tzw. aktywności mioelektrycznej przewodu pokarmowego.

Skoordynowane ruchy perystaltyczne są kluczowym elementem w procesie trawienia i przyswajania pokarmów, a jego zaburzenia prowadzą do trudności w opróżnianiu żołądka (przechodzeniu treści pokarmowej do jelit), co wiąże się z objawami, jak nudności, wymioty, bóle brzucha lub dyskomfort.

Dla aktywności mioelektrycznej przewodu pokarmowego ważne jest współdziałanie komórek mięśniowych przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego, którego liczne zakończenia znajdują się w przewodzie pokarmowym.

Warstwa mięśniowa przewodu pokarmowego składa się z mięśni gładkich, które kurczą się rytmicznie, a częstotliwość tych ruchów jest zróżnicowana w zależności od odcinka przewodu pokarmowego.

Aktywność mioelektryczną można podzielić na dwa etapy:

  • podstawowy rytm rozrusznikowy, który nie wywołuje skurczu, ale nadaje pewien rytm depolaryzacji komórek; rytm „wysyłany” jest z komórek rozrusznikowych Cajala znajdujących się w krzywiźnie większej żołądka
  • międzytrawienny wędrujący kompleks motoryczny, który wyzwala skurcze żołądka i jest inicjowany przez pokarm.

Normalnie nie czujemy skurczy żołądka, w przypadku stanu zapalnego, zmian anatomicznych stają się one bolesne, co związane jest najczęściej z podrażnieniem przez stan zapalny zakończeń czuciowych układu nerwowego.

Piśmiennictwo:

Suzuki H., Kito Y., Hashitani H., Nakamura E.: Factors modifying the frequency of spontaneous activity in gastric muscle. J. Physiol. 2006 November 1; 576(Pt 3): 667–674.
Zhang-yong L., Chao-shi R., Shu Z.,i wsp.: Gastric motility functional study based on electrical bioimpedance measurements and simultaneous electrogastrography . J. Zhejiang Univ. Sci. B. 2011 Dec; 12(12): 983–989.
Udostępnij:
Dodając komentarz akceptujesz regulamin

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • Porcja pączków to duże wyzwanie dla naszego ciała
    Zjedzenie dużej porcji pączków to duże wyzwanie dla kilku narządów – żołądka, trzustki i wątroby. Jeden pączek nie zaszkodzi, 3 mogą już być zbytnim obciążeniem – przestrzega w Tłusty Czwartek ordynator Oddziału Gastroenterologii i Hepatologii Centralnego Szpitala Klinicznego w Katowicach prof. Marek Hartleb.
  • Pierwszy Polak nagrodzony Rising Star Award
    Dr hab. Jakub Fichna - przewodniczący Akademii Młodych Uczonych - otrzymał Rising Star Award, nagrodę przyznawaną przez Komitety Narodowy i Naukowy United European Gastroenterology. Jest pierwszym Polakiem, który otrzymał tę nagrodę.
  • Coraz więcej stomii u dzieci i nastolatków
    Coraz więcej dzieci i nastolatków wymaga wyłonienia stomii, czyli połączenia światła jelita lub dróg moczowych z powierzchnią brzucha – podkreślają eksperci. Niezależnie od przyczyn tej operacji, daje ona zawsze szansę na normalne życie - przekonują.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Zadaj pytanie ekspertowi:

Lekarze komentują

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies