Pytanie nadesłane do redakcji
Wzdęcie i nadmierne wydalania gazów. Po zjedzeniu pokarmów bogatych w cukry - truskawki, rodzynki, dżemy - zawsze wydalam dużą ilość gazów i moje stolce są "papkowate". Kiedy nie spożywam tych produktów, moje stolce wyglądają prawidłowo i nie odczuwam dolegliwości. Czy to jest prawidłowy objaw, czy świadczy o jakiejś chorobie?
Odpowiedziała
lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie
Wzdęcie i nadmierne wydalania gazów (flatulencja) wynikają z gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Częstość oddawania gazów jest zmienna i zależy od ilości powietrza połykanego wraz ze spożytymi pokarmami, produkcją gazów w obrębie przewodu pokarmowego, zmniejszonego wchłaniania gazów w świetle przewodu pokarmowego lub zaburzeniami motoryki przewodu pokarmowego.
Czynniki wpływające na produkcję gazów to m.in.:
- zwiększenie ilości niewchłanianych lub nietrawionych składników pokarmowych (błonnik, celuloza, sorbitol)
- zwiększenie ilości częściowo wchłanianych (laktoza) lub prostych cukrów (fruktoza)
- niedobór enzymów trawiennych
- nadmierny rozrost flory bakteryjnej (zaburzenia perystaltyki, zaburzenia w przechodzeniu treści jelitowej, przerost bakterii, np. po antybiotykoterapii).
Wymienione produkty są bogate w węglowodany proste i błonnik, istnieje zatem zwiększona szansa na wzrost produkcji gazów jelitowych. Błonnik stymuluje ruchy perystaltyczne, po dużych ilościach pokarmów bogatych w ten składnik pokarmowy mogą pojawiać się luźniejsze stolce.
Bez uzupełnionego wywiadu i badania fizykalnego trudno jednoznacznie orzec, czy prezentowane objawy są jeszcze normą, czy należałyby pogłębić diagnostykę.
Piśmiennictwo:
Konturek S. (red.): Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. PZWL, Warszawa 2006Szczeklik A. (red.): Choroby wewnętrzne, t. I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007