medycyna praktyczna dla pacjentów

Czy siemię lniane pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego?

Udostępnij: Share
17.07.2012

Pytanie nadesłane do redakcji

Choruję od 11 lat na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, biorę tabletki Asamax 0,5 3x2 . Mam częste bóle brzucha, szczególnie w prawym lewym podbrzuszu. Czytałem o leczeniu wspomagającym poprzez picie siemienia lnianego. Proszę o poradę, czy mielone świeżo, czy kupione zmielone, czy może w całości i czy zalane wrzątkiem czy letnią wodą.

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to przewlekła choroba należąca do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (IBD). Charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji (wyciszeń).

Podstawą leczenia są preparaty kwasu 5-aminosalicylowego (w Polsce są to mesalazyna i sulfasalazyna), które występują pod różnymi nazwami handlowymi. W przypadku zaostrzeń stosowane są także glikokortykostreroidy, antybiotyki, w trudniejszych przypadkach dołączane są inne leki z tzw. grupy leków immunosupresyjnych (azatiopryna, cyklosporyna). W ciężkich przypadkach, gdy leczenie farmakologiczne jest nieskuteczne bądź rozwijają się powikłania stosuje się leczenie operacyjne.

Inne metody nie mają udokumentowanej skuteczności, zaś preparaty siemienia lnianego (galaretka powstała po zalaniu ziaren lub ich przemiału wodą) są skuteczne głównie w zaburzeniach górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Po za farmakoterapią, konieczna jest dieta ubogoresztkowa bez słodkiego mleka, przeciwwskazane są produkty zawierające ziarna i duże ilości błonnika.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego wymaga okresowej kontroli u prowadzącego gastroenterologa, badań okresowych (badań krwi, kolonoskopii) oraz ewentualnej modyfikacji leczenia.

Ze względu na utrzymujące się objawy konieczne jest zgłoszenie się do lekarza, najlepiej prowadzącego gastroenterologa, celem ustalenia dalszego postępowania.

Piśmiennictwo:

Porro G.B., Cremer M., Kreis G. i wsp.: Gastroeneterologia t.II. Czelej, Lublin 2003.

Udostępnij: Share

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • 20% zakażonych HCV nie mówi o tym nikomu
    Z obawy przed stygmatyzacją 20% osób zakażonych wirusem zapalenia wątroby typu C (HCV) nie ujawniło tego nikomu – wykazało badanie "HCV Quest" omawiane na kongresie Europejskiego Towarzystwa do Badań Wątroby (EASL), który trwał do niedzieli w Wiedniu.
  • Mniej zakażeń przewodu pokarmowego spowodowanych przez salmonellę, a więcej przez norowirusy
    Dzięki podjętym działaniom udało się w Polsce zmniejszyć zagrożenie zatruciami pokarmowymi spowodowanymi przez salmonellę, ale wirusy trzymają się mocno – mówiła dr Małgorzata Sadkowska–Todys z NIZP-PZH podczas konferencji „Bezpieczna żywność - od pola do stołu” zorganizowanej z okazji Światowego Dnia Zdrowia.
  • Nowa metoda usuwania polipów oszczędza jelito
    Dzięki nowej technice można usunąć z końcowego odcinka jelita grubego nawet bardzo duże polipy bez konieczności wytwarzania u pacjenta uciążliwego sztucznego odbytu (stomii) – informuje serwis BBC News/Health.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zobacz, gdzie się leczyć

Lekarz specjalista
Szukaj
Szpitale, przychodnie, gabinety
Szukaj

Zadaj pytanie ekspertowi:

Lekarze komentują