Czy siemię lniane pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego?

Udostępnij:
17.07.2012

Pytanie nadesłane do redakcji

Choruję od 11 lat na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, biorę tabletki Asamax 0,5 3x2 . Mam częste bóle brzucha, szczególnie w prawym lewym podbrzuszu. Czytałem o leczeniu wspomagającym poprzez picie siemienia lnianego. Proszę o poradę, czy mielone świeżo, czy kupione zmielone, czy może w całości i czy zalane wrzątkiem czy letnią wodą.

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to przewlekła choroba należąca do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (IBD). Charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji (wyciszeń).

Podstawą leczenia są preparaty kwasu 5-aminosalicylowego (w Polsce są to mesalazyna i sulfasalazyna), które występują pod różnymi nazwami handlowymi. W przypadku zaostrzeń stosowane są także glikokortykostreroidy, antybiotyki, w trudniejszych przypadkach dołączane są inne leki z tzw. grupy leków immunosupresyjnych (azatiopryna, cyklosporyna). W ciężkich przypadkach, gdy leczenie farmakologiczne jest nieskuteczne bądź rozwijają się powikłania stosuje się leczenie operacyjne.

Inne metody nie mają udokumentowanej skuteczności, zaś preparaty siemienia lnianego (galaretka powstała po zalaniu ziaren lub ich przemiału wodą) są skuteczne głównie w zaburzeniach górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Po za farmakoterapią, konieczna jest dieta ubogoresztkowa bez słodkiego mleka, przeciwwskazane są produkty zawierające ziarna i duże ilości błonnika.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego wymaga okresowej kontroli u prowadzącego gastroenterologa, badań okresowych (badań krwi, kolonoskopii) oraz ewentualnej modyfikacji leczenia.

Ze względu na utrzymujące się objawy konieczne jest zgłoszenie się do lekarza, najlepiej prowadzącego gastroenterologa, celem ustalenia dalszego postępowania.

Piśmiennictwo:

Porro G.B., Cremer M., Kreis G. i wsp.: Gastroeneterologia t.II. Czelej, Lublin 2003.

Udostępnij:
Dodając komentarz akceptujesz regulamin

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • Porcja pączków to duże wyzwanie dla naszego ciała
    Zjedzenie dużej porcji pączków to duże wyzwanie dla kilku narządów – żołądka, trzustki i wątroby. Jeden pączek nie zaszkodzi, 3 mogą już być zbytnim obciążeniem – przestrzega w Tłusty Czwartek ordynator Oddziału Gastroenterologii i Hepatologii Centralnego Szpitala Klinicznego w Katowicach prof. Marek Hartleb.
  • Pierwszy Polak nagrodzony Rising Star Award
    Dr hab. Jakub Fichna - przewodniczący Akademii Młodych Uczonych - otrzymał Rising Star Award, nagrodę przyznawaną przez Komitety Narodowy i Naukowy United European Gastroenterology. Jest pierwszym Polakiem, który otrzymał tę nagrodę.
  • Coraz więcej stomii u dzieci i nastolatków
    Coraz więcej dzieci i nastolatków wymaga wyłonienia stomii, czyli połączenia światła jelita lub dróg moczowych z powierzchnią brzucha – podkreślają eksperci. Niezależnie od przyczyn tej operacji, daje ona zawsze szansę na normalne życie - przekonują.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Zadaj pytanie ekspertowi:

Lekarze komentują

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies