×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Kwas masłowy w leczeniu colitis ulcerosa

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy kwas masłowy i niektóre inne krótko- i sredniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, zawarte na przykład w maśle i oleju kokosowym mogą skutecznie prowadzić do remisji wrzodziejącego zapalenia jelita grubego? Czy chorzy na tę chorobę powinni spożywać masło zamiast margaryny?

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to przewlekła choroba należąca do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (inflammatory bowel disease – IBD). Choroba ta charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji (wyciszeń).

Podstawą leczenia są preparaty kwasu 5-aminosalicylowego, które występują pod różnymi nazwami handlowymi. W przypadku zaostrzeń stosowane są także glikokortykostreroidy, antybiotyki. W terapii stosowane są leki z tzw. grupy leków immunosupresyjnych (azatiopryna, w niektórych przypadkach cyklosporyna). W ciężkich przypadkach, gdy leczenie farmakologiczne jest nieskuteczne bądź rozwijają się powikłania stosuje się leczenie operacyjne.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym maślan są składnikami biorącymi udział w odżywianiu enterocytów (komórek jelita), wykazano także działanie antyoksydacyjne. Mimo zachęcających wstępnych wyników nad zastosowaniem kwasu masłowego we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, preparaty te nie są podstawowym lekiem w terapii. Znalazły one pomocnicze zastosowanie w podtrzymywaniu remisji nie zaś jej indukcji. Preparaty zawierające maślan są traktowane jako suplement diety.

Odnośnie do pytania o stosowanie tłuszczów – zdrowa i zbilansowana dieta powinna zawierać tłuszcze roślinne, które są tłuszczami nienasyconymi. Margaryny w wielu przypadkach zawierają tłuszcze utwardzane (pozbawiane są wiązań nienasyconych).

Proszę pamiętać, że wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest chorobą przewlekłą i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju powikłań (w tym rozwoju zmian nowotworowych) konieczne są okresowe kontrole u prowadzącego gastroenterologa, badania kontrolne (badania krwi, kolonoskopia) oraz ewentualna modyfikacja leczenia.

Piśmiennictwo:

Assisi R.F.; GISDI Study Group. Combined butyric acid/mesalazine treatment in ulcerative colitis with mild-moderate activity. Results of a multicentre pilot study. Minerva Gastroenterol. Dietol. 2008; 54(3): 231–238.
Hamer H.M., Jonkers D.M., Vanhoutvin S.A. i wsp.: Effect of butyrate enemas on inflammation and antioxidant status in the colonic mucosa of patients with ulcerative colitis in remission. Clin. Nutr. 2010; 29(6): 738–744. Epub 2010 May 15.
Materiały informacyjne suplementu diety zawierającego maślan sodu
Porro G.B., Cremer M., Kreis G. i wsp.: Gastroeneterologia t. II. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2003.

23.08.2012
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta