Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Nadmierna produkcja gazów jelitowych - przyczyny, diagnostyka i postępowanie

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam nocne gazy. Nie spożywam produktów wzdymających. Żadnych gazowanych napojów, żadnej kapusty, grochu, nic! Robiłam sobie badanie, czy nie mam jakiejś bakterii, ale nic nie wykazało. Zażywałam różne środki eliminujące gazy, m.in. Espumisan i jakiś lek na receptę, który przepisał mi mój lekarz rodzinny. Nic nie pomaga. W dzień potrafię to kontrolować, natomiast w nocy już nie. Jest mi niezwykle wstyd nocować u kogokolwiek, bo zawsze kończy się tak samo. Borykam się z tym problemem już 7 lat i straciłam nadzieję na to, że będę mogła normalnie żyć. Nie mogę iść na studia, bo to się wiąże z nocowaniem z osobami w jednym pomieszczeniu, nie mogę zasnąć przy swoim chłopaku. Nie jest to na tle nerwowym, bo nawet jak jestem sama w swoim pokoju, to tak się dzieje. Błagam o jakąś podpowiedź, o jakąkolwiek poradę, co robić.

Odpowiedziała

dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
specjalista gastroenterolog
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

Produkcja gazów jelitowych jest prawidłowym procesem zachodzącym w przewodzie pokarmowym i nie powoduje żadnych następstw. Jednak czasem bywa bardzo uciążliwa i powoduje obniżenie jakości życia pacjentów.

Powodem nadmiernych gazów może być zmiana składu flory bakteryjnej jelit, której przykładem jest zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego. Zdarza się on częściej u osób po operacjach brzusznych z powodu zrostów pooperacyjnych, w uchyłkach, w długotrwałym leczeniu lekami zmniejszającymi wydzielanie kwasu solnego, w starszym wieku.

W przypadku przerostu flory bakteryjnej stosuje się okresowo kurację antybiotykową. Przykładem antybiotyku, który działa głównie w przewodzie pokarmowym, jest ryfaksymina.

Zwykle nadmierne gazy można wytłumaczyć nieodpowiednią dietą. Nie muszą to być tylko znane pokarmy wzdymające, jak warzywa strączkowe czy cebulowe lub napoje gazowane. Proszę uważać także na słodycze, które czasem są przyczyną nadmiernych gazów.

Opisywane dolegliwości mogą być także objawem nietolerancji pokarmowych. Po spożyciu mleka może występować zespół nietolerancji laktozy, czyli niedoboru laktazy - enzymu trawiącego dwucukry mleka. Mogą występować także inne nietolerancje pokarmowe, dotyczące innych składników diety.

W celu rozpoznania zarówno zaburzeń wchłaniania cukrów, jak i zespołu przerostu flory bakteryjnej, wykonuje się testy oddechowe. Pomiar stężenia wodoru w wydychanym powietrzu potwierdza istnienie związku pomiędzy objawami a spożywanym pokarmem. Technika ta opiera się na zdolności bakterii jelitowych do produkcji wodoru, który powstaje w wyniku metabolizowania przez nie spożytych pokarmów. Próbki wydychanego powietrza pobiera się przed spożyciem i po spożyciu wodnego roztworu cukru, którego wchłanianie jest przypuszczalnie upośledzone. Stwierdzenie zwiększenia zawartości wodoru w wydychanym powietrzu o ponad 20 cząsteczek na milion w ciągu 120 minut od spożycia laktozy umożliwia rozpoznanie niedoboru laktazy.

Leczenie polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu z diety produktów mlecznych. W jogurtach czy kefirach jest nieco mniej laktozy, podobnie w mleku sojowym i ryżowym. Dostępny jest również enzym w tabletkach. Należy pamiętać o możliwym niedoborze wapnia i witaminy D w diecie, które trzeba uzupełniać, przeciwdziałając osteoporozie.

Jeżeli opisane dolegliwości występują także po spożyciu innych niż mleczne produktach, należy rozszerzyć diagnostykę. Być może wystąpi konieczność wykonania gastroskopii z pobraniem wycinków do badania kosmków jelitowych w kierunku choroby trzewnej.

Jeżeli opisanym objawom nie towarzyszą inne tzw. objawy alarmujące (niedokrwistość, krwawienia z przewodu pokarmowego, chudnięcie, dodatni wywiad rodzinny w kierunku chorób nowotworowych), nie ma powodu do niepokoju. Objawy są uciążliwe i obniżają jakość życia pacjenta, ale zwykle nie prowadzą do poważnych powikłań. Mogą być składową zespołu jelita nadwrażliwego. Poza simetikonem, skuteczne bywają leki typu trimebutyna (Tribux, Debretin, Debridat); preparaty łączone np. Meteospasmyl. Ważna jest także regularna aktywność ruchowa.

Data utworzenia: 05.05.2014
Nadmierna produkcja gazów jelitowych - przyczyny, diagnostyka i postępowanieOceń:
(4.38/5 z 16 ocen)

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Aktualności

  • Skuteczność probiotyku zależy od obecnych w nim mikroorganizmów
    Właściwości zdrowotne probiotyków zależą od tego, czy zawierają one szczep bakterii bądź drożdżaków o skuteczności potwierdzonej badaniami - mówili eksperci we wtorek na spotkaniu prasowym w Warszawie. Większość probiotyków nie spełnia tych wymagań, zaznaczyli.
  • Chorzy na NZJ potrzebują wsparcia społecznego
    Chorzy na nieswoiste zapalenie jelita, m.in. chorobę Leśniowskiego-Crohna, potrzebują wsparcia ze strony społeczeństwa i decydentów, by zachować aktywność w życiu prywatnym i zawodowym – przekonują lekarze i pacjenci.
  • 19 maja - Światowy Dzień NZJ
    Pikniki z wielkimi bitwami na papier toaletowy, spotkania edukacyjne oraz podświetlone na fioletowo budynki – 19 maja cierpiący na wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego-Crohna w Polsce i za granicą świętują Światowy Dzień Nieswoistych Zapaleń Jelita (NZJ).

Lekarze odpowiadają na pytania

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.