×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jaka ilość spożycia mięsa z włośnicą prowadzi do zarażenia człowieka?

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam pytanie dotyczące spożycia mięsa z włośniem. Mianowicie, czy każde spożycie dawki takiego mięsa prowadzi do zarażenia włośniem? Czy każda taka konsumpcyjna ekspozycja jest gwarantem infekcji? Tak przynajmniej jest to prezentowane w mediach. Z góry dziękuję za odpowiedź, Adrian

Odpowiedział

dr hab. med. Ernest Kuchar
Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

Pana Pytanie uważam za bardzo trafne. Media zwykle nadmiernie upraszczają przekazywane informacje, co rodzi niepotrzebne obawy i rozbudza społeczne lęki. Jeżeli chodzi o zaraźliwość włośnicy, to dawka zarażająca nie została dokładnie określona; szacujemy, że spożyć trzeba przynajmniej od 100 do 300 żywych larw, by wystąpiły objawy włośnicy. Według innego źródła dawka zakażająca wynosi ≥10 larw/1 g mięśni. Ponieważ objawy są generalnie uzależnione od liczby larw spożytych w mięsie, przy mniejszej dawce przebieg włośnicy jest bardzo łagodny lub zupełnie bezobjawowy. Z tego powodu, jak szacują amerykańskie władze sanitarne, miliony Amerykanów są narażone na włośnicę i przebywają ją w sposób bezobjawowy (szacuje się, że ok. 0,01% mięsa w handlu jest zarażone), natomiast zgłaszane są jedynie pojedyncze, najcięższe przypadki.

Co wiadomo o włośnicy? Źródłem zarażenia jest surowe lub niedogotowane/ niedopieczone mięso zwierząt mięsożernych i wszystkożernych, zwykle wieprzowina. Najbardziej niebezpieczne jest mięso dzikich zwierząt zarażone w najwyższym odsetku. Otorbione larwy mogą przetrwać w mięsie do 30 lat. Właściwa obróbka termiczna mięsa skutecznie chroni przed zarażeniem. Proszę zwrócić uwagę na dane w tabeli. Pierwsze objawy włośnicy pojawiają się po 2-7 dniach po spożyciu niewłaściwie przygotowanego pokarmu. Generalnie im szybciej występują objawy, tym cięższy przebieg choroby.

Tabela. Czas potrzebny do zabicia włośni w wieprzowinie w zależności od temperatury wewnątrz mięsa (na podstawie USDA, opracowanie własne)
Temperatura wewnętrzna mięsa
(°C)
Minimalny czas potrzebny do zabicia larw (minuty)
491260
50,0570
51,1270
52,2120
53,460
54,530
55,615
56,76
57,83
58,92
60,01
61,11
62,2natychmiast
SZCZEGÓŁY: United States Department of Agriculture §318.10 Prescribed treatment of pork and products containing pork to destroy trichinae.

23.01.2015
Inne pytania
  • Krwiste wymioty po spożyciu alkoholu
  • Objawy sugerujące chorobę pęcherzyka żółciowego
  • Czy leki mogą powodować zmianę zabarwienia stolca?
  • Enzymy trawienne trzustki
  • Leczenie nawrotu zakażenia Helicobacter pylori
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta