×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy istnieje ryzyko nawrotu gastropatii nadżerkowej?

Pytanie nadesłane do redakcji

Stwierdzono u mnie nadżerkowe zapalenie żołądka. Dostałam leki na 2 miesiące. Czy po tym czasie mogę powrócić do normalnej diety? I czy ta choroba może powrócić?

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Gastropatia nadżerkowa jest niezapalnym uszkodzeniem błony śluzowej żołądka, inna nazwa to gastropatia krwotoczna. Choroba jest spowodowana działaniem czynników drażniących, takich jak niesteroidowe leki przeciwzapalne, chemioterapia, alkohol w dużych ilościach, żółć zarzucana z dwunastnicy, stres, oparzenia, urazy, w tym urazy układu nerwowego.

Objawy to krwawienia z żołądka, ból lub dyskomfort w nadbrzuszu. Głębokie owrzodzenia mogą być powikłane.

Chorobę rozpoznaje się podczas badania gastroskopowego - obecne są obrzęk, zaczerwienienie błony i różnie głębokie ubytki błony śluzowej.

Leczenie opiera się na stosowaniu leków zmniejszających wydzielanie kwasu solnego (stosuje się inhibitory pompy protonowej), w szczególnych i ciężkich przypadkach konieczne jest leczenie chirurgiczne. Ważne jest też unikanie czynników sprawczych lub minimalizowanie ich działania uszkadzającego, gdy nie ma możliwości całkowitego wykluczenia czynnika sprawczego (np. w przypadku stosowania niektórych leków).

W trakcie leczenie schorzenia konieczne jest także postępowanie dietetyczne obejmujące dietę lekkostrawną, unikanie ostrych i smażonych potraw. Dietę w schorzeniach przewodu pokarmowego omówiono na stronach portalu.

Odnosząc się do pytania:
Pojęcie diety normalnej jest bardzo względne i obejmuje szeroki zakres pojęć (jeden w ramach normalnej diety będzie jadł pikantne, smażone pokarmy, a drugi spożywa stosunkowo lekkie dania). W praktyce często leczenie dietetyczne trwa dłużej niż farmakoterapia. Zalecane jest stopniowe rozszerzanie diety.

W przypadku dalej działającego czynnika wywołującego istnieje ryzyko nawrotu, zlikwidowanie czynnika sprawczego znacznie obniża ryzyko ponownego rozwoju gastropatii nadżerkowej.

Piśmiennictwo:

Wydanie internetowe Interny Szczeklika
13.02.2015
Zobacz także
  • Postępowanie i dieta w zapaleniu błony śluzowej żołądka oraz dwunastnicy
  • Przyczyny zapalenia błony śluzowej żołądka
  • Zapalenie błony śluzowej żołądka
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w chorobie refluksowej
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
  • Dieta w łuszczycy
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne
  • Dieta cukrzycowa
  • Zespół ślepej pętli jelitowej
  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
  • Dieta w zespole policystycznych jajników
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
Inne pytania
  • Burczenie w brzuchu
  • Świąd odbytu
  • Niepokojące objawy ze strony górnego odcinka przewodu pokarmowego
  • Spuchnięty i twardy brzuch
  • Przyczyny wzdęcia brzucha
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta