×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Wzdęcia, ból brzucha, grzybica przewodu pokarmowego - etiologia, diagnostyka, różnicowanie

Pytanie nadesłane do redakcji

Około trzy lata temu zaczął się u mnie pewien powtarzający się ból brzucha, który ignorowałem. Od roku dyskomfort trawienny występuje prawie codziennie, ostatnio znacznie się nasilił. Towarzyszą mu gazy i zaparcia prawie całodniowe, ponieważ jest to nietaktowna sprawa, często są zatrzymywane, przez co ma się wrażenie "napompowanych jelit" i jeszcze silniejszego dyskomfortu. Często zdarzają się biegunki, główkowaty stolec. Od pewnego czasu odczuwam kwaśny posmak na języku i generalnie zmieniony smak wszelkiego pokarmu w kwaśnym kierunku. Do tego zabarwienie moczu jest zbyt żółte, mimo odpowiedniej ilości pitych płynów. Na języku od dłuższego czasu występował delikatny biały nalot, jednak mam wrażenie, że ostatnio czasami się powiększa, ale można go zmyć. Do tego zaparcia i dyskomfort wzmagają się po spożyciu ciężkostrawnego pokarmu, niektórych warzyw, mleka. Często jestem zmęczony i mam problem ze snem. Zawsze rano mam wrażenie zalegającego pokarmu w jelitach, a po oddaniu stolca, następuje chwilowa ulga aż do pierwszego posiłku. Główny problem stanowi wspominany dyskomfort i gazy. Nie jestem cukrzykiem, ani nie wykryto u mnie wcześniej alergii pokarmowych. Sam nie poddałem się jeszcze badaniom, ponieważ nie jestem pewny pod jakim kątem. Podejrzewam, że może to być kandydoza jelit, zespół nadwrażliwego jelita, zakwaszenie organizmu. Proszę o poradę do jakiego specjalisty się udać, jakie badania wykonać i o pierwsze przypuszczenia odnośnie do mojej choroby.

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Wzdęcie i nadmierne wydalania gazów (flatulencja) wynikają z gromadzenia gazów w przewodzie pokarmowym. Gazy w przewodzie pokarmowym są czymś fizjologicznym i wynikają z połykania powietrza podczas mówienia, jedzenia i picia oraz z efektu fermentacji bakteryjnej.

Ilość i jakość (skład chemiczny) gazów zależy od wielu czynników, m.in. od ilości powietrza połkniętego podczas jedzenia (z każdym kęsem połykamy ok. 2-3 ml powietrza), składu posiłków i stopnia ich strawienia, przerostu flory bakteryjnej w jelicie. Do zwiększenia produkcji gazów jelitowych przyczynia się obecność niewchłanianych lub nietrawionych składników pokarmowych (jak np. zawarte w diecie niewchłanialne błonnik, celuloza, sorbitol), zwiększenie ilości częściowo wchłanianych substancji (np. laktoza, cukier mleczny), cukrów prostych (jak np. fruktoza), a także niedobór enzymów trawiennych stymuluje powstawanie gazów jelitowych.

Wzdęcia często występują ze zmianami w rytmie wypróżnień (biegunki, zaparcia), bólem brzucha. Dodatkowo ból brzucha to dość rozległe zagadnienie, które nierzadko staje się wyzwaniem diagnostycznym.

Na podstawie przedstawionych powyżej objawów kilka rozpoznań jest prawdopodobne, w tym zespół jelita drażliwego, przerost flory bakteryjnej, zmiany w przebiegu nietolerancji laktozy czy glutenu.

Grzybica przewodu pokarmowego jest ciężką chorobą, która stanowi problem osób ze znacznie zmniejszoną odpornością (w trakcie chemioterapii, z poważnymi chorobami, np. nieleczoną cukrzycą, chorobami nowotworowymi, AIDS). Mimo że praktycznie każdy ma w przewodzie pokarmowym kolonie grzybów, to z reguły stwierdzenie ich obecności w posiewach nie wymaga leczenia lekami przeciwgrzybicznymi.

Należy pamiętać, że diagnozę stawiamy na podstawie wywiadu (dolegliwości zgłaszanych przez pacjenta) i odchyleń w badaniu fizykalnym oraz wykonywanych w razie potrzeby badań dodatkowych (laboratoryjnych, obrazowych itp.).

Trudno na podstawie wyżej opisanych dolegliwości kategorycznie stwierdzić z jakiego powodu pojawiły się ból i zmiana rytmu wypróżnień. Mimo wszystko proponuję wizytę u lekarza rodzinnego lub internisty, lub gastrologa, który po zebraniu wywiadu oraz badaniu fizykalnym poprowadzi dalszą diagnostykę i leczenie bądź skieruje do odpowiedniego specjalisty.

Piśmiennictwo:

Dubiel J.: Propedeutyka chorób wewnętrznych, część II, wyd. IV. Skrypt Akademii Medycznej im. M. Kopernika w Krakowie.
Konturek S. (red.): Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
Szczeklik A. (red.): Choroby wewnętrzne t. I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007.

26.11.2012
Inne pytania
  • Przewlekłe wzdęcia
  • Zespół dziadka do orzechów
  • Dodatni wynik krwi utajonej w stolcu - etiologia, różnicowanie
  • Pętla alfa w okolicy esicy
  • Skuteczne preparaty w leczeniu nadmiernych gazów
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta