Wzdęcia, ból brzucha, grzybica przewodu pokarmowego - etiologia, diagnostyka, różnicowanie

Wzdęcia, ból brzucha, grzybica przewodu pokarmowego - etiologia, diagnostyka, różnicowanieOceń:

Pytanie nadesłane do redakcji

Około trzy lata temu zaczął się u mnie pewien powtarzający się ból brzucha, który ignorowałem. Od roku dyskomfort trawienny występuje prawie codziennie, ostatnio znacznie się nasilił. Towarzyszą mu gazy i zaparcia prawie całodniowe, ponieważ jest to nietaktowna sprawa, często są zatrzymywane, przez co ma się wrażenie "napompowanych jelit" i jeszcze silniejszego dyskomfortu. Często zdarzają się biegunki, główkowaty stolec. Od pewnego czasu odczuwam kwaśny posmak na języku i generalnie zmieniony smak wszelkiego pokarmu w kwaśnym kierunku. Do tego zabarwienie moczu jest zbyt żółte, mimo odpowiedniej ilości pitych płynów. Na języku od dłuższego czasu występował delikatny biały nalot, jednak mam wrażenie, że ostatnio czasami się powiększa, ale można go zmyć. Do tego zaparcia i dyskomfort wzmagają się po spożyciu ciężkostrawnego pokarmu, niektórych warzyw, mleka. Często jestem zmęczony i mam problem ze snem. Zawsze rano mam wrażenie zalegającego pokarmu w jelitach, a po oddaniu stolca, następuje chwilowa ulga aż do pierwszego posiłku. Główny problem stanowi wspominany dyskomfort i gazy. Nie jestem cukrzykiem, ani nie wykryto u mnie wcześniej alergii pokarmowych. Sam nie poddałem się jeszcze badaniom, ponieważ nie jestem pewny pod jakim kątem. Podejrzewam, że może to być kandydoza jelit, zespół nadwrażliwego jelita, zakwaszenie organizmu. Proszę o poradę do jakiego specjalisty się udać, jakie badania wykonać i o pierwsze przypuszczenia odnośnie do mojej choroby.

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Wzdęcie i nadmierne wydalania gazów (flatulencja) wynikają z gromadzenia gazów w przewodzie pokarmowym. Gazy w przewodzie pokarmowym są czymś fizjologicznym i wynikają z połykania powietrza podczas mówienia, jedzenia i picia oraz z efektu fermentacji bakteryjnej.

Ilość i jakość (skład chemiczny) gazów zależy od wielu czynników, m.in. od ilości powietrza połkniętego podczas jedzenia (z każdym kęsem połykamy ok. 2-3 ml powietrza), składu posiłków i stopnia ich strawienia, przerostu flory bakteryjnej w jelicie. Do zwiększenia produkcji gazów jelitowych przyczynia się obecność niewchłanianych lub nietrawionych składników pokarmowych (jak np. zawarte w diecie niewchłanialne błonnik, celuloza, sorbitol), zwiększenie ilości częściowo wchłanianych substancji (np. laktoza, cukier mleczny), cukrów prostych (jak np. fruktoza), a także niedobór enzymów trawiennych stymuluje powstawanie gazów jelitowych.

Data utworzenia: 26.11.2012
strona 1 z 2
Wzdęcia, ból brzucha, grzybica przewodu pokarmowego - etiologia, diagnostyka, różnicowanieOceń:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Aktualności

  • Wzrost zakażeń WZW typu A w Polsce
    W porównaniu do zeszłego roku, obecnie obserwuje się znaczący wzrost liczby zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW-A) - informuje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.
  • Łodzianie będą mogli przebadać się pod kątem zakażenia HCV
    Ponad 1,3 tys. łodzian będzie mogło przebadać się pod kątem zakażenia HCV. Profilaktycznym badaniom sfinansowanym przez magistrat będą mogli poddać się wszyscy - także nieubezpieczeni w NFZ - mieszkańcy miasta w wieku 25-59 lat.
  • Ostrożnie cieszmy się wysypem grzybów
    W ostatnich tygodniach w mediach społecznościowych krąży wiele zdjęć zadowolonych grzybiarzy i ich pokaźnych zbiorów. Takiego wysypu grzybów nie było od dawna. Warto pamiętać o zagrożeniach związanych z zatruciem grzybami - pisze "Gazeta Polska Codziennie".

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies