×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy spożywanie spleśniałej żywności jest rakotwórcze?

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam pytanie dotyczące zatrucia pokarmowego. Jakiś czas temu sprzedano mi w sklepie zepsuty ser, z widoczną pleśnią. Niestety zauważyłam ją dopiero po zjedzeniu całkiem sporego kawałka. Po około 7 godzinach od pożycia zepsutego sera, zażyłam węgiel leczniczy około 4 tabletek, który ponoć pochłania toksyny. Później przez około 2 dni zażywałam jeszcze po dwie tabletki 2 razy dziennie. Niestety węgiel spowodował zaparcia na około 5 dni. Wiem, że pleśń jest rakotwórcza i nie daje mi to spokoju. Czy spożycie węgla po takim czasie uchroniło mnie od szkodliwego działania toksyn? Czy zaparcia nie pogorszyły sprawy, gdyż toksyny były przez to w moim organizmie jeszcze 5 dni. W jakim czasie można spodziewać się skutków działania toksyn (miesiąc, rok, dłużej?).
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedział

dr n. med. Ernest Kuchar
Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
Uniwersytet Medyczna we Wrocławiu

Istotnie, niektóre gatunki pleśni (zdecydowana mniejszość – grzyby z rodzaju Aspergillus spp.) wytwarzają substancje rakotwórcze (np. aflatoksyny). Spożycie spleśniałej żywności jest częstym zjawiskiem, gdyż grzyby występują powszechnie w środowisku. W czasach, gdy nie było lodówek i ludzie byli biedni, zmuszeni byli często spożywać spleśniałe potrawy, niemniej związek spożycia spleśniałego pożywienia z rakiem dowiedziono jedynie w przypadku aflatoksyn (osoby spożywające zakażone orzeszki ziemne, soję i kukurydzę kilkakrotnie częściej chorowały na raka wątroby).

Narażenie musi być powtarzane – można podać analogię z paleniem papierosów. Osoby palące przez wiele lat mają około 10-krotne większe ryzyko zachorowania na raka płuc, co nie oznacza, że wypalenie jednego papierosa powoduje raka.

Nie wiem, czy węgiel pochłania toksyny, ale nie ma to znaczenia w świetle powyższych informacji. Po pierwsze pleśń na Pani serze mógł wywołać grzyb niewytwarzający rakotwórczych toksyn, po drugie pojedyncze narażenie nie wystarcza do powstania raka. W przyszłości proszę po prostu unikać spleśniałych produktów.

Tabela. Związek między rakiem wątroby a spożyciem aflatoksyn
Lokalizacja Zapadalność na raka wątroby na 100,000/rok* Spożycie aflatoksyny B, ng/kg na dzień
Kenia, rejony wysoko położone1,23,5
Kenia, tereny nisko położone4,010
Tajlandia6,045
Mozambik17,7131,4
Na podstawie: Van Rensburg S.J., Cook-Mozaffari P., van Schalkwyk D.J.,i wsp.: Br. J. Cancer 1985; 51: 713.

Piśmiennictwo:

Bosch F.X., Ribes J., Borras J.: Epidemiology of primary liver cancer. Semin Liver Dis. 1999; 19(3): 271.
Chen C.J., Wang L.Y., Lu S.N. i wsp.: Elevated aflatoxin exposure and increased risk of hepatocellular carcinoma. Hepatology. 1996; 24(1): 38.
UpToDate The role of fungi (molds) in human disease.
09.04.2013
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta