×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Nietolerancja pokarmowa węglowodanów a nieswoiste zapalne choroby przewodu pokarmowego

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam 27 lat. Od ponad 10 lat choruję na wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa). Choroba ma łagodny przebieg - ostatni wynik badania hist-pat.: "colitis chronica non activa levis. Obraz odpowiada nieaktywnej fazie colitis ulcerosa". Jednocześnie od 10 lat z przerwami stosuję inhibitory pompy protonowej (Nolpaza, Emanera) z powodu okresowych dolegliwości dyspeptycznych (średnio przyjmuję leki z tej grupy przez 3 miesiące w roku). Z osobistych obserwacji przebiegu choroby zauważyłem, że wszystkie produkty zawierające tak zwane cukry proste - fruktozę, glukozę albo inne cukry - laktozę, sorbitol, ksylitol powodują u mnie zaostrzenie dolegliwości, silne, uporczywe wzdęcia, ból brzucha i luźne, papkowate stolce bez krwi. Po wypiciu szklanki mleka, zjedzeniu kilku truskawek, rodzynek, pomarańczy, czekolady, a nawet galaretki, kisielu, dżemu niskosłodzonego lub po żuciu gumy pojawiają się u mnie powyższe dolegliwości, o różnym naisleniu, które ustępują całkowicie w ciągu 1 dnia po odstawieniu tych produktów (dyskomfort w postaci gazów jelitowych utrzymuje się jeszcze przez kolejne 1-2 dni). Sam zaobserwowałem, stosując przez pewien czas dietę bez owoców, dżemów, mleka, słodkiego ciasta itp., że stolce stają się zupełnie prawidłowe, dobrze uformowane, a ja nie odczuwam dolegliwości (gazów, wzdęć) itp. Zauważyłem również, że w ten sposób - za pomocą diety, mogę zmniejszyć dawkę Asamaxu (niższa dawka dobowa utrzymuje remisję) - przez pewien czas stosowałem nawet tylko 2x 1 tabl. po 0,5 g w ciągu doby, bez nawrotu choroby. Jednak zastanawiam się, czy ta "nietolerancja" cukrów może być związana z trwającym schorzeniem - zapaleniem jelita grubego, czy jest to "nowa" choroba, wymagająca dalszej diagnostyki. Tym bardziej, że objawy mojej nadwrażliwości na słodkie pokarmy pojawiły się 2-3 lata temu, a wcześniej takich objawów nie miałem.

Odpowiedziała

dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

Opisane dolegliwości, które występują po spożyciu mleka i cukrów mogą świadczyć o niedoborze enzymów trawiących węglowodany, m.in. laktazy - enzymu trawiącego dwucukry mleka. Prowadzi on do zespołu nietolerancji laktozy, objawiającego się m.in. wzdęciami, biegunką, bólami brzucha i nudnościami. Stwierdzono, że nietolerancja cukrów występuje częściej u chorych na nieswoiste choroby zapalne jelit, głównie chorobę Leśniowskiego i Crohna. Może być ona wtórna do zmian spowodowanych chorobą zapalną, np. uszkodzenia kosmków jelitowych.

W przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego nie ma zmian chorobowych w jelicie cienkim, ale możliwe jest negatywne działanie czynników zapalnych powodujących spadek ekspresji laktazy. We wtórnej nietolerancji objawy mogą występować po wielu cukrach naraz, co nie zdarza się w przypadku nietolerancji pierwotnej.

W opisanym przypadku objawy mogą też wskazywać na możliwość rozrostu bakteryjnego w jelicie cienkim, którego objawy mogą być bardzo podobne do tych w nietolerancji pokarmowej. Jest on także częsty w chorobie Leśniowskiego i Crohna. Sprzyja mu także przewlekłe przyjmowanie inhibitorów pompy protonowej.

Aby stwierdzić zaburzenia wchłaniania cukrów, a także zespół rozrostu bakteryjnego, wykonuje się testy oddechowe. Polegają one na ocenie stężenia wodoru w wydychanym powietrzu, np. po spożyciu danego dwucukru. Technika ta opiera się na zdolności bakterii jelitowych do produkcji wodoru, który powstaje w wyniku metabolizowania przez nie spożytych pokarmów.

Najprostszą metodą w rozpoznaniu jest wprowadzenie na okres co najmniej 2 tygodni diety bezmlecznej lub eliminującej podejrzane cukry i obserwacja objawów. Ustąpienie dolegliwości i ponowne ich pojawienie po spożyciu produktów potwierdza diagnozę.

W przypadku rozpoznania nietolerancji cukrów leczenie polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu z diety produktów je zawierających. W jogurtach czy kefirach jest nieco mniej laktozy, podobnie w mleku sojowym i ryżowym. Dostępny jest również enzym w tabletkach. Należy pamiętać o możliwym niedoborze wapnia i witaminy D w diecie, które trzeba uzupełniać, przeciwdziałając osteoporozie.

Leczenie zespołu rozrostu bakteryjnego polega na stosowaniu antybiotyków przez 7-14 dni, cyklicznie raz w miesiącu.

29.07.2013
Wybrane treści dla Ciebie
  • Biegunka
  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa)
  • Zapalenia stawów w przebiegu nieswoistych zapaleń jelit
Inne pytania
  • Objawy przepukliny rozworu przełykowego
  • Postępowanie i dieta w zapaleniu błony śluzowej żołądka oraz dwunastnicy
  • Przewlekłe wzdęcia
  • Zespół dziadka do orzechów
  • Śluz zamiast stolca
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta