Pytanie nadesłane do redakcji
Podejrzewam u siebie celiakię. Niestety, nieświadomie przeszłam na dietę bezglutenową (jestem na niej od kilku miesięcy z drobnymi przerwami). Teraz chciałabym wykonać badania krwi, aby sprawdzić, czy to rzeczywiście ta choroba? Co powinnam teraz zrobić, aby wyniki były właściwe? Jeść normalnie i dopiero zrobić badania? Poproszę o wskazówki. Joanna
Odpowiedziała
lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Klinika Gastroenterologii i Hepatologii UJ CM w Krakowie
Celiakia (choroba trzewna) to enteropatia zapalna jelita cienkiego wywołana trwałą nietolerancją glutenu. Choroba występuje u osób predysponowanych genetycznie, które spożywają gluten.
Objawy celiakii obejmują bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zaburzenia wzrostu oraz objawy wynikające z zaburzonego wchłaniania składników pokarmowych (niedokrwistość, zmniejszona gęstość kości). Obecne mogą być także objawy pozajelitowe, jak depresja, bóle kostno-stawowe, niepowodzenia położnicze. Może się zdarzyć, że objawy jelitowe są nieobecne lub są słabo wyrażone. Celiakia dotyka około 1% populacji. Celiakia częściej występuje u osób niedoborem IgA, z cukrzycą typu I, zespołem Downa, zespołem Turnera.
Diagnostyka celiakii opiera się na obecności:
- objawów lub chorób predysponujących do rozwoju celiakii,
- przeciwciał (przeciwko endomysium i/lub przeciwko transglutaminazie),
- typowych zmianach histopatologicznych w błonie śluzowej dwunastnicy
- poprawie po włączeniu diety bezglutenowej.
U dzieci możliwa jest diagnoza bez pobierania wycinków z dwunastnicy.
Jak dotąd jedyną skuteczną metodą leczenia jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej. Podczas diety dochodzi do powolnej regeneracji zmian z błonie śluzowej i spadku miana przeciwciał.
Diagnostykę powinno się prowadzić podczas ekspozycji na gluten.
Z racji podejrzewanej celiakii proszę zgłosić się do gastroenterologa, który zaplanuje diagnostykę.