×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy błonnik jest szkodliwy dla osób chorujących na celiakię?

Pytanie nadesłane do redakcji

Nurtuje mnie sprawa błonnikaceliakii. Słyszałam, że istnieją doniesienia mówiące o tym, iż może on być szkodliwy u takich chorych. Czy ma to związek z ewentualnym uszkadzaniem kosmków przez błonnik?

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Klinika Gastroenterologii UJ CM w Krakowie

Celiakia (choroba trzewna) jest genetycznie uwarunkowaną enteropatią zapalną jelita cienkiego wywołaną trwałą nietolerancją glutenu. Choroba dotyka osób z pewną predyspozycją genetyczną. Szacunkowo na celiakię cierpi około 1% populacji europejskiej. Objawy celiakii obejmują bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zaburzenia wzrostu oraz objawy wynikające z zaburzonego wchłaniania składników pokarmowych (takie jak np.niedokrwistość, zmniejszona gęstość kostna). Obecne mogą być także objawy pozajelitowe, jak depresja, bóle kostno-stawowe, niepowodzenia położnicze. Może się zdarzyć, że objawy jelitowe są nieobecne lub są słabo wyrażone.

Bez glutenu nie ma celiakii. Gluten to białko zawarte w popularnych zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu i do naszej diety jest wprowadzany pomiędzy 4. a 6. miesiącem życia. W czasie wprowadzania glutenu do diety wskazane jest kontynuowanie karmienia piersią (jeśli nie istnieją przeciwwskazania do takiego odżywiania).

Wtórnie do ekspozycji na gluten zawarty w pokarmach dochodzi do aktywacji reakcji immunologicznych prowadzących do nacieków limfocytarnych w obrębie jelita cienkiego, zniszczenia kosmków jelitowych, hiperplazji krypt jelitowych. Produkowane są także przeciwciała, które są używane w diagnostyce celiakii. Po włączeniu leczenia, jakim jest ścisła dieta bezglutenowa, stopniowo dochodzi do cofania się zmian histopatologicznych i serologicznych.

Celiakia wymaga bezglutenowej diety przez całe życie!

W bazach medycznych nie znalazłam doniesień o szkodliwości błonnika na kosmki jelitowe. Owszem u osób z predyspozycją do biegunek duża zawartość błonnika w diecie może nasilać ten przykry objaw. W pierwszym rzędzie warto się zastanowić czy źródło błonnika nie zawiera glutenu - popularnych źródłem błonnika są otręby, płatki zbożowe, czyli produkty zawierające to szkodliwe białko.

Proszę pamiętać, że konieczna jest okresowa kontrola w poradni gastroenterologicznej, aby monitorować chorobę i wcześnie wykryć ewentualne powikłania lub choroby współtowarzyszące.

Piśmiennictwo:

Konturek S. (red.): Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
Szczeklik A. (red.): Choroby wewnętrzne, t. I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007.

13.02.2014
Wybrane treści dla Ciebie
  • Choroby towarzyszące cukrzycy typu 1
  • Celiakia
  • Dieta bezglutenowa
  • Nadwrażliwość na pokarmy
  • Nietolerancja laktozy w celiakii
  • Celiakia u dzieci
  • Zapalenie opryszczkowate skóry
  • Alergia pokarmowa
  • Alergia pokarmowa u dzieci
  • Biegunka
Inne pytania
  • Marskość wątroby - rokowania
  • Co należy jeść i pić, żeby powstrzymać długo trwającą biegunkę?
  • Jak się przygotować do gastroskopii?
  • Jak leczyć wypadanie odbytu?
  • Helicobacter pylori – test
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta