×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Co to jest żółć żołądkowa?

Pytanie nadesłane do redakcji

Co to jest żółć żołądkowa i jakie są przyczyny jej powikłania?

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Klinika Gastroenterologii i Hepatologii UJ CM w Krakowie

Żółć jest produkowana w wątrobie i jej rola polega na udziale w trawieniu tłuszczów (dokładniej na emulgacji tłuszczów). Fizjologicznie jest produkowana w wątrobie, magazynowana w pęcherzyku żółciowym, skąd poprzez drogi żółciowe jest uwalniana do dwunastnicy, czyli pierwszego odcinka jelita cienkiego.

Żółć ma zielonkawobrunatny kolor i lepką konsystencję. W swoim składzie zawiera, m.in. kwasy żółciowe, barwniki, cholesterol, lecytynę.

Mimo że jest ona wydzielana poniżej żołądka, to może się zdarzyć, że zostanie zarzucona do wyższych odcinków przewodu pokarmowego, jak żołądek, a nawet przełyk. Najczęściej do zarzucania dochodzi po usunięciu pęcherzyka żółciowego lub w przypadku zaburzeń motoryki przewodu pokarmowego.

W trakcie badania gastroskopowego możliwe jest stwierdzenie niewielkiej ilości żółci w żołądku. Z reguły obecność niewielkich ilości żółci w żołądku nie wpływa na występowanie objawów. W niektórych sytuacjach, kiedy ilość żółci jest duża lub błona śluzowa żołądka jest często eksponowana na żółć, dochodzi do zmian zapalnych.

25.03.2014
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta