Pytanie nadesłane do redakcji
Co to jest żółć żołądkowa i jakie są przyczyny jej powikłania?
Odpowiedziała
lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Klinika Gastroenterologii i Hepatologii UJ CM w Krakowie
Żółć jest produkowana w wątrobie i jej rola polega na udziale w trawieniu tłuszczów (dokładniej na emulgacji tłuszczów). Fizjologicznie jest produkowana w wątrobie, magazynowana w pęcherzyku żółciowym, skąd poprzez drogi żółciowe jest uwalniana do dwunastnicy, czyli pierwszego odcinka jelita cienkiego.
Żółć ma zielonkawobrunatny kolor i lepką konsystencję. W swoim składzie zawiera, m.in. kwasy żółciowe, barwniki, cholesterol, lecytynę.
Mimo że jest ona wydzielana poniżej żołądka, to może się zdarzyć, że zostanie zarzucona do wyższych odcinków przewodu pokarmowego, jak żołądek, a nawet przełyk. Najczęściej do zarzucania dochodzi po usunięciu pęcherzyka żółciowego lub w przypadku zaburzeń motoryki przewodu pokarmowego.
W trakcie badania gastroskopowego możliwe jest stwierdzenie niewielkiej ilości żółci w żołądku. Z reguły obecność niewielkich ilości żółci w żołądku nie wpływa na występowanie objawów. W niektórych sytuacjach, kiedy ilość żółci jest duża lub błona śluzowa żołądka jest często eksponowana na żółć, dochodzi do zmian zapalnych.