Wpływ zmniejszenia stężenia cholesterolu i zahamowania aktywności konwertazy angiotensyny II na miażdżycę naczyń wieńcowych - wyniki badania SCAT
20.06.2000
Circulation, 2000; 102: 1748
Wybrane treści dla pacjenta
-
Hipercholesterolemia – leczenie: leki na hipercholesterolemię
Celem leczenia hipercholesterolemii jest zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL we krwi do pożądanej u danego pacjenta wartości. Zawsze wymagana jest zmiana stylu życia. Jeśli to niewystarczające, lekarz zleci także leki, zwykle statyny. Leczenie hipercholesterolemii jest procesem przewlekłym.
-
Lipidy i lipoproteiny
Lipidy, takie jak cholesterol i triglicerydy, są nierozpuszczalne we krwi. Krążący lipid jest przenoszony w lipoproteinach, które transportują go do różnych tkanek w celu wykorzystania energii, odkładania lipidów, produkcji hormonów steroidowych i tworzenia kwasów żółciowych.
-
Cholesterol HDL – normy
Cholesterol HDL to frakcja cholesterolu, inaczej są to lipoproteiny o dużej gęstości (ang. high density lipoprotein – HDL). Cholesterol HDL ma działanie ochronne, co oznacza, że duże stężenie cholesterolu HDL zmniejsza ryzyko miażdżycy i związanych z nią chorób.
-
Jakimi lekami można skutecznie obniżyć cholesterol u osób z uszkodzoną wątrobą?
Mój mąż od 20 lat ma podwyższony cholesterol. Ze względu na wysokie poziomy AST, ALT i GGT (nawet 500-700 U/I) nigdy nie zażywał statyn.
-
W jakiej poradni powinna się leczyć osoba z hipercholesterolemią?
Podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy, szczególnie u młodej, szczupłej osoby wymaga diagnostyki.
-
Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
Dieta obniżająca stężenie cholesterolu powinna uwzględniać ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu pokarmowego i kwasów tłuszczowych trans. Można to osiągnąć poprzez włączenie do jadłospisu osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu: warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych oraz chudego mięsa i ryb.
-
Jestem szczupła, a mimo to mam podwyższony poziom cholesterolu - dlaczego?
Jestem osobą szczupłą (BMI 19,5), aktywną, nie jem tłustych i smażonych potraw, a mimo
to wartość „złego” cholesterol przekracza u mnie dwukrotnie normę. W jaki sposób można
go zmniejszyć (oprócz stosowania mocnych leków)? Czy może to być uwarunkowane genetycznie?
-
Lipidogram
Lipidogram to badanie lipidów we krwi, podczas którego oznacza się stężenie całkowitego cholesterolu, cholesterolu HDL i LDL oraz triglicerydów. Istnieje wiele wskazań do wykonania lipidogramu, są to m. in. choroby sercowo-naczyniowe, miażdżyca, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek.
-
Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
Wiele osób zastanawia się, czy spożycie większej liczby jaj może być niebezpieczne dla zdrowia. Niepokój w tej kwestii obudziło opublikowane w 1972 roku stanowisko AHA, w którym zalecono ograniczenie spożycia jaj do 3 sztuk tygodniowo. Po latach, na podstawie uaktualnionej wiedzy, dokonano rewizji tych zaleceń.
-
Hipercholesterolemia rodzinna
Hipercholesterolemia rodzinna to uwarunkowana genetycznie choroba, która powoduje zwiększone stężenie cholesterolu oraz związane z tym powikłania (choroby układu sercowo-naczyniowego, nawet w bardzo młodym wieku). Leczenie jest takie, jak w przypadku innych rodzajów hipercholesterolemii, polega na modyfikacji stylu życia oraz przyjmowaniu leków.