Są podobne, a zdiagnozować je niełatwo - alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa

Są podobne, a zdiagnozować je niełatwo - alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowaOceń:
(4.33/5 z 6 ocen)
Iwona Duraj

Ból brzucha, wysypka, biegunka i wymioty są nie tylko objawem zatrucia pokarmowego, ale też poważnych, przewlekłych schorzeń, jakimi są alergia pokarmowa lub nietolerancja pokarmowa - mówi prof. dr hab. n. med. Lucyna Mastalerz, specjalista w dziedzinie immunologii klinicznej, alergologii, chorób płuc i chorób wewnętrznych oraz Konsultant Wojewódzki w dziedzinie chorób płuc.



Na dolegliwości związane z układem pokarmowym jesteśmy narażeni właściwie przez cały rok, ale chyba najbardziej latem, kiedy to, w związku z urlopem, bardzo często zmieniamy nasze codzienne nawyki żywieniowe. Eksperymentujemy ze smakami, próbujemy nowe potrawy. Czy wszyscy bezkarnie możemy korzystać z wachlarza możliwości, jaki oferuje nam współczesna gastronomia?

Lato to wspaniały okres, w którym czujemy się pełni witalności, otwarci na wszystkie aspekty życia w tym czasie – urlopowo-wakacyjnym. Folgujemy sobie na każdym kroku, także gastronomicznym, nie pamiętając o tym, że to, co spożywamy, może mieć bardzo negatywne skutki, które popsują nam ten jakże sielski nastrój.

Nasuwa się podstawowe pytanie, jak powinniśmy zareagować, gdy po spożyciu posiłku pojawią się bolesne skurcze żołądka, wzdęcia brzucha, mdłości, wymioty i biegunka?

Jeśli dolegliwości są uporczywe i utrzymują się dłużej niż jedną dobę, to powinniśmy koniecznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu. Ból brzucha, wysypka, biegunka i wymioty są nie tylko objawem zatrucia pokarmowego, ale też poważnych, przewlekłych schorzeń, jakimi są alergia pokarmowa lub nietolerancja pokarmowa. Są do siebie podobne, a zdiagnozować je nie jest łatwo.

Czyli nie zawsze znaczy to samo!

Tak. Alergię pokarmową definiuje się, jako reakcję obronną organizmu na pojawienie się w nim alergenu. Tym alergenem jest biało zawarte w nieszkodliwym składniku żywieniowym, które układ immunologiczny (odpornościowy) błędnie uznaje za swojego „wroga”. Chcąc go szybko wyeliminować, używa do tego przeciwciał IgE (immunoglobuliny IgE), które żyją przyczepione do tzw. komórek tucznych (mastocytów, odgrywających ogromną rolę w mechanizmie alergii i związanych czynnościowo z  układem immunologicznym skóry). W prawidłowo funkcjonującym organizmie służą one do zwalczania pasożytów i bakterii. Podczas pierwszego kontaktu z alergenem zazwyczaj nie odczuwamy dolegliwości. Natomiast przy kolejnych dochodzi do gwałtownej reakcji alergicznej (uczuleniowej). Osłabiony organizm, wyczuwając „wroga”, reaguje zwiększeniem produkcji przeciwciał IgE. To z kolei stymuluje komórki tuczne do wydzielania dużej ilości histaminy i innych substancji chemicznych, które następnie uruchamiają reakcje obronne naszego organizmu. Warto zaznaczyć, że mniej lub bardziej gwałtowne objawy alergii pokarmowej mogą wystąpić natychmiast po zjedzeniu alergennego składnika.

Na czym w takim razie polega mechanizm nietolerancji pokarmowej?

Nietolerancja pokarmowa stanowi obecnie powszechny problem, a jej mechanizm wytwarzania jest zgoła odmienny niż alergii pokarmowej. Jest bowiem związany z procesem metabolizmu. Układ odpornościowy nie bierze w nim udziału i nie odgrywa żadnej roli. Organizm po prostu nie toleruje jakiegoś pokarmu lub jego składnika, którego nie posiada w ogóle lub ma za mało substancji, które pomogłyby mu ten pokarm przetrawić lub wchłonąć. Oznaki nietolerancji pokarmowej mogą pojawić się nawet po 3 dniach.

A zatem bardzo ważne jest, aby lekarz przy stawianiu diagnozy umiał prawidłowo rozróżnić te dwa pojęcia.

Zdecydowanie tak, ponieważ od prawidłowo postawionej diagnozy zależy, jaki przyjmiemy kierunek leczenia i profilaktyki. Dużą wagę powinniśmy przywiązywać do szczegółowej analizy danych z wywiadu. Dlaczego? Otóż oba schorzenia łączy pewne podobieństwo, pewna grupa objawów (reakcji obronnych) ze strony układu pokarmowego . Mogą one pojawić się zarówno po kilku minutach, jaki i po kilku godzinach, a nawet kilku dniach od czasu przedostania się do naszego organizmu alergenu lub pokarmu nietolerowanego. Powinniśmy wiedzieć, że uczuleniowa reakcja na spożywane pokarmy może również być objawem charakterystycznym dla alergii wziewnej (uczulenia głównie na pyłki roślin, ale też na pyłki traw i drzew oraz kurz i roztocza), której towarzyszą najczęściej katar, kaszel, trudności w oddychaniu lub alergii skórnej (uczulenia na metale, środki chemiczne, konserwanty, kosmetyki), której z kolei towarzyszą wysypki i wypryski różnego rodzaju, czerwone plamy, obrzęki (ust, języka, gardła, twarzy), świąd i ataki duszności. W dokładnej diagnozie mogą nam pomóc tylko specjalistyczne badania.

Jakimi badaniami specjalistycznymi w diagnostyce alergii i nietolerancji pokarmowej obecnie dysponujemy?

Są to m.in.: testy skórne, które w zależności od techniki wykonania dzieli się na: - testy punktowe i naskórkowe (podczas których naskórek celowo poddawany jest kontaktowi z alergenem), - testy śródskórne (przy pogłębionej diagnostyce), - testy prowokacyjne (tj. celowe podawanie leku, aby wywołać objawy chorobowe), - wodorowy test oddechowy (podwyższone stężenie wodoru w wydychanym powietrzu wskazuje najczęściej na nietolerancję laktozy, - badania krwi (w celu sprawdzenia czy nie ma podwyższonego stężenia przeciwciał IgE i czy są wśród nich takie, które zwalczają określony alergen), - badanie kału (obniżone stężenie pH świadczy o upośledzeniu funkcji trawienia i wchłaniania laktozy), - badania DNA i biopsja jelitowa przy podejrzeniu celiakii (glutenozależnej choroby trzewnej, polegająca na nietolerancji glutenu).

Data utworzenia: 17.08.2016
strona 1 z 2
Są podobne, a zdiagnozować je niełatwo - alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowaOceń:
(4.33/5 z 6 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Aktualności

  • Wzrost zakażeń WZW typu A w Polsce
    W porównaniu do zeszłego roku, obecnie obserwuje się znaczący wzrost liczby zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW-A) - informuje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.
  • Łodzianie będą mogli przebadać się pod kątem zakażenia HCV
    Ponad 1,3 tys. łodzian będzie mogło przebadać się pod kątem zakażenia HCV. Profilaktycznym badaniom sfinansowanym przez magistrat będą mogli poddać się wszyscy - także nieubezpieczeni w NFZ - mieszkańcy miasta w wieku 25-59 lat.
  • Ostrożnie cieszmy się wysypem grzybów
    W ostatnich tygodniach w mediach społecznościowych krąży wiele zdjęć zadowolonych grzybiarzy i ich pokaźnych zbiorów. Takiego wysypu grzybów nie było od dawna. Warto pamiętać o zagrożeniach związanych z zatruciem grzybami - pisze "Gazeta Polska Codziennie".

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies